Щодо припинення аналогового мовлення НСТУ

        На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 29.08.2018 №667 Концерн РРТ продовжує аналогове мовлення для визначених Національною радою з питань телебачення і радіомовлення каналів мовлення на територіях України, що межують з Російською Федерацією та тимчасово окупованими територіями. На цих територіях аналогові програми НСТУ поширюються. На інших територіях країни аналогове мовлення НСТУ припинено з 6:27 ранку, 25 вересня 2018 року. Це рішення Концерну РРТ пов’язане з таким.
Протягом 2018 року Концерн РРТ надавав НСТУ послуги аналогового телерадіомовлення, проте, посилаючись на недостатнє фінансування,  НСТУ відмовилось укладати договір на отримання таких послуг і не проводило їх оплату. Cтаном на 24 вересня заборгованість НСТУ за фактично спожиті послуги становить 69,4 млн грн.
        Можливість телерадіотрансляції НСТУ та сплата відповідно до законодавства податків і зборів за надані послуги тимчасово забезпечувалися Концерном РРТ за рахунок інших надходжень. Зокрема, доходи Концерну РРТ від трансляції аналогового телебачення перевищували 65%, з яких понад 80% становили доходи від надання послуг комерційним замовникам.
        У зв’язку з відключенням аналогового мовлення структура доходів Концерну РРТ суттєво змінилася й на сьогодні їх обсяги недостатні для покриття видатків на забезпечення телерадіомовлення НСТУ. Неодноразові звернення Концерну РРТ до НСТУ про погашення заборгованості, а також клопотання Адміністрації Держспецзв’язку про виділення в установленому порядку додаткових коштів на такі цілі не мали позитивних результатів.
        Забезпечення аналоговим мовленням тільки одного споживача, яким на сьогодні є НСТУ, у рази збільшує собівартість таких послуг і в сукупності з підвищеним енергоспоживанням засобів аналогового мовлення призводить до різкого падіння доходів Концерну РРТ, унеможливлює погашення боргів перед енергопостачальними компаніями та створює ризики відключення інфраструктурних об’єктів (телерадіопередавальних станцій) Концерну РРТ.
Намагаючись стабілізувати ситуацію, свого часу Концерн РРТ був змушений призупинити аналогову трансляцію НСТУ (з 18 червня у часові проміжки з 6:27 до 18:00) з найбільш енерговитратних передавачів, розташованих у Білопіллі, Вінниці, Дніпрі, Ізюмі, Києві, Ковелі, Одесі, Тернополі та Чернігові.
        На сьогодні через заборгованість за спожиті енергоносії розпочато процес відключення об’єктів Концерну РРТ від мереж енергоживлення (12 філій отримали відповідні попередження). Така ситуація може призвести до припинення цифрового телерадіомовлення на території України та її регіонів – понад 95% передавачів цифрового телерадіомовлення розташовано на об’єктах Концерну РРТ.
        Ураховуючи викладене, з метою забезпечення цифрового телерадіомовлення, недопущення його зупинення в часі та/або на окремих територіях держави й гарантованого забезпечення конституційних прав громадян на доступ до інформації Концерн РРТ був змушений припинити надання послуг НСТУ до врегулювання подальших договірно-фінансових зобов’язань.