Президент України дав старт роботи системи протидії антиукраїнському мовленню в зоні проведення АТО

Прес-служба Держспецзв’язку інформує, що 19 квітня 2018 року відбулася нарада з питань інформаційної безпеки держави та протидії російській пропаганді. Під час наради Президент України Петро Порошенко дав старт роботи системи протидії антиукраїнському мовленню в зоні проведення Антитерористичної операції.
«Ми захистимо українців від "інформаційної отрути", яка надходить до нас із Російської Федерації», – заявив Петро Порошенко й наголосив, що мова йде не лише про систему протидії антиукраїнському мовленню, але й про те, щоб донести сигнал українських ЗМІ, який сьогодні може вважатися щепленням проти російської пропаганди.
Голова Держспецзв’язку Леонід Євдоченко у своїй доповіді зазначив, що реалізовані в Системі протидії технічні рішення є унікальним вітчизняним здобутком і забезпечують кероване вибіркове блокування визначених телерадіоканалів. Успішно проведені тестові випробування Системи в реальних умовах і здобутий при цьому позитивний результат дають змогу говорити про те, що держава отримала сучасний ефективний інструмент протидії інформаційній експансії та поширенню пропаганди держави-агресора – Росії.
Система протидії стало блокує аналогові й цифрові сигнали, які транслюються з тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей України, і здатна припинити мовлення на нашій території будь-якого російського або сепаратистського каналу. Наразі вже заблоковано понад 40 телеканалів, трансляцію яких у нашій державі обмежено рішеннями Національної ради з питань телебачення і радіомовлення України, а також мовників, що підпадають під дію санкцій, уведених Указом Президента України від 15.05.2017 № 133. Зокрема, припинено ефірне мовлення таких відверто антиукраїнських інформаційних джерел, як «Новороссия ТВ», «Роcсия-24», «ОплотТВ», «1-й Республиканский»,«НТВ»,«Россия-1» та цілого ряду інших пропагандистських засобів гібридної війни.
«Це дасть нам можливість захистити українських громадян від брудних потоків цинічної інформаційної агресії, які линуть з російського телерадіоефіру з метою дезінформації та дестабілізації ситуації в Україні», – зазначив під час наради Секретар РНБО України Олександр Турчинов.
Запуск Системи протидії – це підкорення нової стратегічної висоти на фронті гібридної інформаційної війни: понад 150 населених пунктів та більше ніж 200 тисяч українських громадян, що мешкають біля лінії розмежування й у так званій сірій зоні, визволено від химер та пропагандистської істерії «руського міра». Нікчемним відлунням стали закиди про начебто шкідливі випромінювання Системи: вона повністю відповідає сучасним вимогам до такого роду обладнання в галузі енергоефективності, безпеки для довкілля та здоров’я громадян.
Під час наради обговорювалось важливе питання переходу України на цифрове мовлення. «Прохання, щоб ми доопрацювали терміново разом з Урядом і за безпосередньою участю Міністерства інформаційної політики систему переходу на «цифру» і не прикривали бездіяльність постійним продовженням дії аналогового сигналу. Є достатньо часу, є державна політика, є ефективне використання частот, яке ми побачили, у тому числі через застосування й перехід України до технологій четвертого покоління. Ми дуже дорогу ціну платимо, зокрема й за скорочення військових частот, тому треба, щоб увесь частотний ресурс України використовувався максимально ефективно», – зазначив Глава держави.
На порядку денному сьогодні – залучення додаткових ресурсів і потужностей для розвитку українського мовлення на територіях Донецької та Луганської областей. Про це наголосив Голова Держспецзв’язку у своїй доповіді. Багато чого вже зроблено останнім часом. Спільними зусиллями Адміністрації Держспецзв’язку та Нацради з питань телебачення і радіомовлення й завдяки наполегливій праці Концерну РРТ закладено потужний потенціал для розвитку комунікаційної інфраструктури, відновлення національного мовлення й запровадження сучасних цифрових технологій у регіоні. Відбудова зруйнованої окупантами телевізійної вежі в м. Краматорську, установлення по лінії розмежування 30 аналогових телевізійних і 32 радіо FM-передавачів, запровадження цифрового телевізійного мовлення з РТС м. Волновахи та ряд численних інших кроків з розбудови інфраструктури національних комунікацій стали надійним підґрунтям відновлення українського мовлення в зоні проведення АТО й основою повернення громадянам їх конституційного права на вільний доступ до інформації без будь-яких обмежень і перешкод. Уже сьогодні мешканцям Донбасу достатньо лише переналаштувати свої ТВ-пристрої на українські вежі, аби отримати вільний доступ до майже трьох десятків різноманітних національних ефірних телеканалів та почути понад два десятки радіостанцій.
«Вітаю вас із початком ефективного функціонування системи протидії антиукраїнському мовленню в зоні проведення АТО. Упевнений, що сьогодні це значна віха, значний прогрес у захисті України від факторів російської гібридної агресії, і дуже дякую всім за роботу», – підсумував подію Президент України.