Технічні експерти Польщі, Румунії, Словаччини та України домовились про початок робіт з перепланування частот цифрового наземного телевізійного мовлення у прикордонних районах

22 та 23 лютого 2016 року в УДЦР проходила багатостороння зустріч з питань перепланування частотних виділень для цифрового наземного телевізійного мовлення (ЦНТВМ) Плану «Женева-06» (Плану GE06) в смузі частот 470–694 MГц.
З метою напрацювання спільних пропозицій з перепланування частотних виділень ЦНТВМ у прикордонних районах, на запрошення УДЦР до Києва прибули технічні експерти Офісу з питань електронних комунікацій Республіки Польща, Національного органу з питань управління та регулювання у сфері зв’язку Румунії та Регуляторного органу з питань електронних комунікацій та поштових служб Словацької Республіки.
Українську сторону на цьому важливому міжнародному заході представляла делегація УДЦР на чолі з Генеральним директором Володимиром Корсуном, а також запрошені експерти Адміністрації Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації, Генерального штабу Збройних Сил України та Концерну РРТ.
Під час зустрічі технічні експерти сусідніх країн обговорювали пропозиції УДЦР щодо варіантів перепланування Плану GE06 з максимальним використанням можливостей стандарту DVB-T2. Це надасть можливість, в майбутньому, всім державам отримати найбільшу кількість загальнонаціональних мультиплексів для мереж ЦНТВМ, у разі вивільнення смуги частот 694–862 МГц для впровадження мереж рухомого зв’язку 4G (LTE).
За результатами розгляду нових частотних виділень України технічні експерти сусідніх країн визнали, що в цілому новий план частотних виділень України не конфліктує з діючими частотними присвоєннями і частотними виділеннями Плану GE06. Проте, потребують уточнення на деяких ділянках нові частотні виділення України.
Слід зазначити, що діючий План GE06 був розроблений в 2006 році на основі використання стандарту DVB-T. Стандарт DVB-T2 дозволяє будувати мережі синхронного одночастотного мовлення значно більшого розміру ніж стандарт DVB-T. В Україні стандарт DVB-T2 впроваджений з 2011 року в умовах працюючого аналогового телевізійного мовлення. А країни Європи вже побудовані мережі синхронного ЦНТВМ стандарту DVB-T, які функціонують в умовах вимкненого аналогового телевізійного мовлення, і змінювати суттєво ситуацію, що склалася не бажають. Це обумовлено потребою у значних фінансових витратах населення і операторів діючих мереж ЦНТВМ.
Відповідно, технічні експерти сусідніх країн обрали варіант, що не потребує значного змінення існуючих мереж ЦНТВМ, які вже працюють в їх країнах. Європа тільки починає поступове впровадження DVB-T2 і це суттєво ускладнює укладання домовленостей між країнами щодо перепланування частотних виділень Плану GE06 для вивільнення від телевізійного мовлення так званих смуг частот «цифрового дивіденду» (694–790 МГц і 790–862 МГц).