Здобутки й проблеми інформаційного мовлення в умовах АТО

 
 
19 серпня 2014 року у прес-центрі Укрінформ відбулася прес-конференція «Інформаційне мовлення в зоні АТО», у ході якої відзначались здобутки, провадився аналіз динаміки та з’ясовувались проблеми у поверненні українського мовлення на Донбасі та у забезпеченні іформаційної безпеки у медіапросторі України. Організатором прес-конференції виступив Інформаційно-аналітичний центр РНБО. Учасниками конференції були Володимир Чеповий, керівник ІАЦ РНБО; Антон Геращенко, радник Міністра внутрішніх справ України; Юрій Артеменко, голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення; Олександр Ільяшенко, член Національної ради з питань телебачення й радіомовлення, відповідальний за регіони в зоні АТО; Тетяна Попова, представник УКМЦ. Концерн радіомовлення, радіозв'язку та телебачення на цьому заході представляв генеральний директор Олександр Півнюк.
 


Осандр Півнюк: "Слід особливо відзначити співробітників Концерну РРТ як в регіонах, де ведеться АТО, так і по всій Україні за працю, що спрямована на відновлення трансляції українських мовників."

На початку своєї доповіді пан Півнюк нагадав присутнім, що з квітня 10 об’єктів Концерну РРТ зазнали впливу сепаратистів. Станом на 19 серпня у відповідності з перебігом АТО вдалося відновити контроль над сімома об’єктами, на яких без винятку поновлена трансляція українських мовників.
 

Стосовно трьох об’єктів, які знаходяться на підконтрольній терористам території – у містах Луганськ, Донецьк та Ровеньки – директор Концерну РРТ висловив сподівання, що і на них найближчім часом знову запрацюють передавачі з українським мовленням. У Луганську ні один передавач взагалі не працює з початку місяця через проблеми з енергопостачанням. В Ровеньках, що нині стають центром тяжіння для сепаратистів з огляду на близькість до російського кордону, деякі українські телевізійні канали відключені й замінені російськими. Проте з об’єкту в цьому місті ведеться мовлення українських каналів. В Донецьку транслюються російські канали, але це відбувається не постійно що також обумовлено проблемами з електроенергією.

Олександр Півнюк особливо відзначив працю співробітників Концерну РРТ як в регіонах, де ведеться АТО, так і по всій Україні, яка спрямована на відновлення трансляції українських мовників. У Краматорську об’єкт Концерну першим опинився під впливом сепаратистів, які залишили по собі повну розруху й підбили антенно-щоглову споруду. Зараз мовлення здійснюється з високих споруд на горі Карачун (панівній висоті в окрузі міст Краматорськ та Слов’янськ), за рахунок чого забезпечується покриття території у радіусі 30 км від об’єкту. Це є проміжне рішення до відбудови антенно-щоглової споруди. Фахівці Концерну РРТ провели значну роботу з організації доставки телесигналу до глядача. Спочатку було відновлення трансляції трьох українських телевізійних каналів. Станом на 19 серпня їх кількість збільшилась до десяти. Найближчим часом будуть додані ще два.

На особливу згадку заслуговують й працівники Докучаєвської радіо передаючої станції потужністю 40 кВт. Ця станція не працювала протягом певного часу, знаходячись під впливом сепаратистів, але з 1 липня здійснюється її робота на повній потужності. Взагалі на своїх радіоцентрах Концерн готовий розмістити передавачі так, щоби вся східна частина України була покрита трансляцією українських мовників. Потребу у цьому мають засвідчити Держкомтелерадіо України, національна радіокомпанія та інші мовники.

Треба віддати належну пошану співробітникам Концерну у Лисичанську, які працювали, перебуваючи під перехресним обстрілом. Вони переважно перебували у бомбосховищі, але разом з тим не допустили розграбування об’єкту. Завдяки чому буле здійснене моментальне відновлення трансляції після подачі напруги на цей об’єкт. З огляду на усунуті пошкодження, що були завдані техніці й металоконструкцій, та умови в яких це відбувалось, слід відзначити що співробітники Концерну з Лисичанська насправді здійснили подвиг.

Слід також особливо відзначити ще одну ситуацію. Нещодавно у Луганську розграбування й вандалізму зазнала обласна телерадіокомпанія. Бандити вилучили телекамери, все інше обладнання, відганяли автомобілі. Це стало можливим через відсутність персоналу телерадіокомпанії. Здійсненню такої шкоди луганського об’єкту концерну РРТ, який знаходиться на суміжній території, вдалося запобігти його співробітникам.

Відновлення мовлення у містах, які звільнюються від терористів, відбувається одразу ж після встановлення контролю там українських силовиків. У Попасній було відновлене мовлення ще до закінчення бойових дій.

У якості прикладу оперативного проведення відновлювальних робіт слід згадати об’єкт у Маріуполі. У місті, де незмінно був контроль української влади, два місяці тому внаслідок вибуху, який був скоєний бойовиками, була виведена з ладу трансформаторна підстанція, що здійснювала живлення передавачів та іншого обладнання. Самовіддана праця співробітників Концерну РРТ у Маріуполі дозволила за настільки стислий час поновити в повному обсязі мовлення українських телеканалів, що його відсутність не була помічена більшістю глядачів. Підрив стався опівночі, а трансляція була розпочата о вісімнадцятій годині, тобто у межах доби. Отже місцеві мешканці на час повернення додому після робочого дня, вже мали змогу переглядати передачі українських телеканалів.

Ведуться роботи по забезпеченню мовлення вітчизняних телерадіокомпаній на Донецьк, Луганськ, тощо. Сигнал доставляється з віддалених точок, причому забезпечується результат, на який не сподівались фахівці Концерну РРТ. Наприклад за рахунок передачі з півночі та півдня вдалось забезпечити покриття мовленням «5 каналу» майже всієї території Донецька. Ведуться роботи з досягнення більших обсягів мовлення, зокрема підвищення кількості українських телевізійних каналів, для населення, що знаходиться в зоні бойових дій або у місцевостях, які контролюються сепаратистами.

Пан Півнюк також висловив подяку МВС за налагодження ефективної співпраці Концерну РРТ з підрозділами міліції та Національної Гвардії. Співпраця, зокрема, полягає у супроводі при перевезенні передавачів й іншого обладнання для поновлення мовлення, а також у забезпеченні підсилення охорони об’єктів, причому не тільки в зоні АТО.

Успіхи в забезпеченні трансляції вітчизняних медіа з об’єктів Концерну РРТ, що здійснюється на звільнені території, і на місцевості, де контроль утримують проросійські терористи, відзначив голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко в якості одного з факторів, що дає можливість Україні день за днем займати міцніші позиції у інформаційному протистоянні, разом з тим як стають сильнішими та здобувають досвід українські силовики.
 


Юрій Артеменко: "Як наша армія міцніє та здобуває досвід, так і ми, Нацональна Рада, телерадіокомпнії міцніємо й здобуваємо досвід у інформаційному протистоянні."

Голова Нацради запропонував телевізійникам та радіостанціям збільшувати обсяги інформаційного мовлення на Донбасі. Цього так потребує наша країна, для якої набагато краще було б, якби більше достовірної інформації доставлялося населенню. Також була висловлена пропозиція за необхідності та наявної можливості здійснювати таке мовлення російською мовою. Члени Нацради встановили для себе правило, згідно з яким правда має доходити до людей різними мовами.

Також голова Нацради звернув увагу на використання сучасних технічних засобів розповсюдження інформації. Досягти населення Луганська й Донецька можна через інтернет. Проведено перемовини з ОТТ-провайдером (постачальником відео контенту через інтернет безвідносно до операторів мережі доступу та без здійснення лінійної трансляції програм), компанією Megogo, яка є стосовно включення в пакет пропозицій передач каналів «1+1» та тих, що належать групі StarLightMedia. Таким чином люди у зоні АТО отримають можливість отримувати українські новини, дивитися українське телебачення не лише з ефірного мовлення, але з комунікаційних мереж з використанням смартфонів, планшетів, мобільних телефонів тощо.

Представник УКМЦ Тетяна Попова згадала про додаткові можливості з розповсюдження інформації, які забезпечують друковані ЗМІ та листівки, що видаються спеціально для зони АТО. Видання частково розповсюджують волонтери, проте інформацію, яка публікується можна отримувати з інтернет-версій (що є особливо актуальними за умов припинення друку з огляду на безпеку журналістів).

Значну увагу пані Попова приділила результатам моніторингу кабельних мереж, що здійснювався Українським кризовим медіа-центром. Згідно з його результат атами на кінець травня – початок червня 31 компанія здійснювала трансляцію російських каналів, щодо розповсюдження яких діє тимчасова заборонена. Ця ситуація була виправлена протягом місяця з моменту вступу у повноваження нового складу Національної ради з питань телебачення й радіомовлення й за умов активного залучення підрозділів МВС.

Кардинальну зміну ситуації з мовленням у кабельних мережах відзначив Олександр Ільяшенко, член Національної ради з питань телебачення й радіомовлення, відповідальний за регіони в зоні АТО. Відповідно до нормативних вимог протягом доби після звільнення певної території поновлюється трансляція українських каналів та відключають заборонені до розповсюдження російські канали. Це суттєве поліпшення, оскільки місяць тому відзначалися зволікання операторами кабельних мереж у відновленні вітчизняного мовлення та вилучення пропаганди нашого північного сусіда. Такі компанії не реагували на звернення Нацради, й приведення їхньої діяльності у відповідність з поточними вимогами потребувала втручання СБУ та МВС.

Пан Ільяшенко повідомив про наявний останнім часом зв'язок з кабельними операторами, які працюють на територіях, що контролюються терористами. Ці компанії підтверджують готовність після відновлення українськими силовиками контролю над місцевістю, де вони здійснюють активність, протягом доби привести у відповідальність з поточними вимогами наборів каналів, які пропонуються глядачам.
 


Антон Геращенко: "Ми повинні позбавляти терористів, сепаратистів можливості спілкуватися через інтернет, будувати іхні злочінні плани"

Радник Міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко повідомив про тісне співробітництво МВС та Національної ради з питань телебачення і радіомовлення роботу, яку розпочинають недопущення трансляції операторами кабельного телебачення України заборонених російських каналів. Пан Геращенко повідомив, що 19 серпня Міністр внутрішніх справ підписав наказ про повний моніторинг кабельних мереж в масштабах всієї країни. Оскільки у Нацради в областях є лише по одному представнику за великої кількості кабельних мереж (наприклад, в Донецькій області їх нараховується 165) міністр долучає цим наказом до здійснення моніторингу райвідділи міліції. Підрозділи МВС на місцях мають щомісячно відслідковувати, які канали транслюються у тамтешніх кабельних мережах, з метою недопущення розповсюдження російських каналів, що заборонене згідно з рішенням суду. Про виявленні порушення Нацраді від МВС надається повідомлення, за яким вказана компанія має позбавлятися ліцензії. Потім оператор-порушник буде оштрафований, у нього буде вилучене обладнання.

Разом з тим радник Міністра внутрішніх справ повідомив, що буде здійснюватись моніторинг не тільки кабельних мереж, а також і внутрішні трансляції у будинках та громадських місцях, зокрема лікарнях чи готелях.

Пан Геращенко зважив на необхідність ліцензування систем прийому супутникового телебачення з метою використання технічних засобів що виключають можливість перегляду російських телеканалів.

Стосовно забезпечення національної безпеки в інтернеті Антон Геращенко вказав на те що ведеться напружена робота зі з’ясування, виходячи з прикладу певних країн, юридичних та технічних аспектів, які уможливлять блокування сайтів з метою припинення ворожої пропаганди. Рішення про блокування має приймати суд. Необхідно також визначити критерії, за якими унеможливлюється доступ до сайтів, або ж до окремих сторінок у соціальних мережах. З технічного боку потрібно, наприклад, забезпечити, щоб запити стосовно вступу у лави терористів не направляли користувача на відповідні сайти. Сервісами саме такого сайту скористався вперше виявлений в Україні громадянин Євросоюзу, який воював на боці проросійських бойовиків. Людина сербського походження зі словацьким паспортом була затримана бійцями батальйону «Донбас» у Іловайську, про що було повідомлено 19 серпня.

Пан Геращенко підкреслив, що взагалі необхідно позбавляти сепаратистів можливості спілкуватися в інтернеті й будувати свої злочинні плани. Радник Міністра внутрішніх справ висловив сподівання, що найближчим часом будуть отримані результати такої роботи.