«Детектор медіа»: Сигнал телевежі на Карачуні не досягатиме окупованих сепаратистами територій Донеччини

Висота телевежі, яку встановлюють на горі Карачун поблизу Слов'янська (Донецька область), складе 186 метрів, однак цього недостатньо, щоб українське телебачення досягало меж Донецька та інших міст, які наразі контролюються бойовиками «ДНР».

Про це повідомив керівник Антикризового медіацентру Сергій Попов, який побував 4 липня на місці зведення телевежі на горі Карачун, передає видання «Новости Донбасса».

Діапазон мовлення нової телевежі на Карачуні буде охоплювати територію до міста Костянтинівки (північ Донецької області).

За його словами, в разі установки телевежі з більшою висотою, територія покриття сигналу все одно не збільшилася б через нерівності ландшафту Донецької області.

Сергй Попов також зазначив, що для відновлення українського телемовлення на непідконтрольних українському уряду територіях необхідно звести більш високу телевежу в Покровську (колишній Красноармійськ, Донецька область).

Нагадаємо, колишню телевежу на горі Карачун висотою 200 метрів  було підірвано терористами в липні 2014 року. Унаслідок цього північ Донеччини опинилася без сигналу українських мовників.  Нині на Карачуні функціонує тимчасова вежа висотою 34,5 метри, на якій встановлені передавачі 15 телеканалів і семи радіостанцій. Найпотужніший передавач – Національної телекомпанії України («UA: Перший»), його потужність – 2,5 кВт.

Генеральний директор Концерну радіомовлення, радіозв'язку та телебачення (КРРТ) Володимир Іщук  заявив, що телевежа на горі Карачун буде встановлена за три місяці. У вересні розпочнуть роботу встановлені на ній передавачі. Станом на 4 серпня будівельники не могли назвати точної дати запуску телевежі на горі Карачун.

Наприкінці травня міністр інформаційної політики Юрій Стець заявив, що задля відновлення українського мовлення на контрольовані українською владою і окуповані сепаратистами території розглядається можливість встановлення нової телевежі висотою 180 метрів у Покровську (колишній Красноармійськ), сигнал з якої досягне Донецька. За його словами, Мінфін поки не дає згоди на виділення грошей на побудову нової телевежі на Донбасі, яка могла б забезпечити покриття регіону українським мовленням.

У серпні радник міністра з питань відновлення мовлення в зоні АТО, народний депутат України Олександр Бригинець заявив,  що українське мовлення на лінії розмежування та на окуповані території Донеччини може вирішити встановлення нової телевежі у Покровську, але фінансування поки не виділено.

«Це питання вже давно ініційоване МІП, підтримане Кабміном, але фінансування досі не знайдене. Я, як народний депутат, уже неодноразово звертався із запитами щодо прискорення фінансування, але поки позитивних результатів немає», – повідомив Олександр Бригинець.

Перша заступниця міністра інформаційної політики України (МІП) Еміне Джеппар заявила, що українське мовлення на Донбасі буде відновлене з побудовою трьох телевеж, що має відбутись вже до кінця року (на горі Карачун, у Покровську і поблизу Луганська). Для поновлення українського мовлення на Крим і Херсонщину побудують телевежу в Чонгарі (Херсонська область).

На фото - конструкції майбутньої 180-метрової вежі на Карачуні

Фото: Світлана Остапа
Детектор медіа