В Україні відбулось перше тестове включення цифрового радіо під час презентації Концерном РРТ проекту побудови державної мережі цифрового мовлення

Презентація й обговорення проекту побудови державної мережі цифрового ефірного мовлення були проведені Концерном РРТ в рамках розширеного засідання Науково-технічної Ради 21 та 22 березня 2018 року.
Під час заходу відбулися презентації виробників обладнання телерадіомовлення та демонстрація розповсюдження телевізійного мовлення у стандарті DVB-T2 та радіомовлення стандарту Т-DАB(DАB+), а також ознайомлення з рішеннями і підходами до реалізації проектів мереж цифрового телевізійного та радіомовлення, особливостями надання послуг з монтажу і пусконаладки та програмами сервісної підтримки.
Презентації провели компанії ABE, NEC, Rohde & Schwarz, РОМСАТ ТЕРАПРО, та НВП «Квант-Ефір».





В ході практичної частини заходу пройшли демонстрації роботи цифрового передавача Rohde & Schwarz TMV9 потужністю 1450 Вт та передавача виробництва «Квант-Ефір» потужністю 200 Вт, що виходили в ефір через діючу антенну систему Київської телевежі.
Водночас з виходом в ефір проводились виміри в контрольних точках, які підтвердили розрахункові дані.



З огляду на те, що Концерн РРТ готується до впровадження цифрового радіомовлення у стандарті DAB+, було продемонстровано підтримку даної технології у роботі вказаних передавачів. Слід зазначити, що це була визначна подія в історії України. Адже вперше було здійснено тестове включення цифрового радіо у вітчизняному ефірі.



Підводячи підсумки генеральний директор Концерну РРТ Петро Іванович Семерей відзначив важливість проведення заходу : «Ми хотіли сьогодні побачити в дії, як може будуватись мережа, і яке обладнання потенційно ми можемо використати. Високий потенціал, наявний як у Концерну РРТ так і його партнерів, дає підстави сподіватись, що за сприятливих умов ми в доволі стислий термін збудуємо дуже ефективну мережу цифрового мовлення.»